vrijdag 30 december 2011

Week 6 - Behandeling van diarree in ontwikkelingslanden

Diarree kan vrij eenvoudig behandeld worden, maar je moet wel weten hoe. Je kan diarree genezen door de patiënten opnieuw te hydrateren. Dit kan door een combinatie in te nemen van zout en suikers. De oplossing is in zakjes te verkrijgen en moet in water gedaan worden. Zo krijg je meteen ook extra hydratatie van het water. Dit vermindert zowel de diarree als de kans op uitdroging. Voedsel met veel vitaminen is nodig om ondervoeding te voorkomen. De essentiële voedingsstoffen zijn nodig. Er kunnen eventueel ook supplementen gegeven worden van bepaalde voedingsstoffen in tabletten. Naast uitdroging voorkomen is een vitaminerijke voeding ook nodig om de weerstand opnieuw op te bouwen. Om de duur van de diarree zelf te verminderen kunnen zinksupplementen genomen worden.

Voor kinderen onder de 6 maanden is gewone borstvoeding de beste remedie. Op die manier krijgen zij de voedingsstoffen en weerstand van de moeder mee binnen.

In de reportage zie je een 7-jarige jongen die in het ziekenhuis wordt opgenomen met ernstige uitdroging en bloedarmoede. De kinderarts behandelt daar door eerst de oorzaak van de diarree te zoeken, dan specifieke medicatie hiervoor te geven en nadien een bloedtransfusie te doen. De jongen zijn diarree was namelijk zo erg dat hij al veel bloed verloren was en hierdoor aan bloedarmoede leidde. Voor echt zware bloedarmoede is dit de enige remedie. Wanneer de bloedarmoede nog niet te ver gevorderd is volstaan ijzersupplementen als behandeling. Deze jongen werd dus goed verzorgd, maar zoals in een eerdere post gezegd hebben de meeste Nepalezen het geld niet om met hun kind naar de dokter of laat staan het ziekenhuis te gaan. Zij moeten dus zelf de diarree gaan behandelen maar weten vaak niet hoe. daarom krijgt slecht 40% van de kinderen een behandeling voor zijn diarree. Bovendien beseffen veel mensen uit sloppenwijken niet dat het vervuilde water de oorzaak is van de diarree. Maar wanneer ze het beseffen zijn ze nog steeds te arm om flessenwater te kopen.

De onwetendheid is een groot probleem. Slechts één vierde van de kinderen drinkt meer wanneer zij diarree hebben terwijl dit zeer belangrijk is om uitdroging te voorkomen! Één derde van de kinderen eet zelfs minder of niet wanneer het diarree heeft. Eten is zeer belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en om de weerstand opnieuw op te bouwen. Ondervoeding is hier dus vaak het gevolg.






Bronnen:

Koppen, Koppen does give a shit, tv-programma, één, 15 december 2011.

Music For Life 2011: diarree, internet, (29 december 2011), (http://www.stubru.be/programmas/musicforlife/musicforlife2011hetthema).

Diarree is de grootste doodsoorzaak bij kinderen, internet, (29 december 2011), (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/Music-For-Life-2011/Diarree-doodt-kinderen.html).

Waarom sterven er zoveel kinderen aan diarree?, internet, (29 december 2011), (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/%2814098%29-Home-Veelgestelde-vragen/Diarree-in-ontwikkelingslanden/Waarom-sterven-er-zoveel-kinderen-in-midden--en-lage-inkomenslanden-aan-diarree.html).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten