donderdag 29 december 2011

Week 5 - De training

De financiering van de trainingskampen verschilt van kamp tot kamp. In het boek gaf een gids het voorbeeld van het trainingskamp van een grote Talibanleider, een zekere Shah Sahib, wiens trainingskamp gefinancierd zou worden door de Pakistaanse overheid. De meeste andere trainingskampen worden gefinancierd door donaties. De donaties kunnen komen van rijke sympathisanten, maar ook van arme mensen die de Taliban dwingen om te betalen.

Dat de Pakistaanse overheid een trainingskamp financiert is een goede illustratie van de corruptie. Naar de buitenwereld toe laat de Pakistaanse overheid weten dat zij 90 000 soldaten hebben om de grens tussen Pakistan en Afghanistan veilig te houden, maar Jere Van Dyk heeft geen enkele soldaat gezien. Volgens zijn bewakers wordt de Taliban zelfs betaald door de overheid om de patrouilles over te nemen van het leger. Op 13 februari 2007 maakte de Pakistaanse overheid bekend dat een Pakistaanse overheid bekend dat een Pakistaanse ambassadeur door de Taliban ontvoerd werd. Dit waren de reacties in Jalalabad, Afghanistan: “In Jalalabad geloofde blijkbaar geen enkele Afghaan dat de ambassadeur was ontvoerd. Het was allemaal een ‘toneelstuk’, opgevoerd door de Pakistaanse regering om Amerika te laten zien hoe machtig de Taliban waren en om meer geld van Amerika te krijgen zodat ze tegen de Taliban konden vechten.” (p. 45) Ook Jere zijn bewaker geeft een korte reactie in de gevangenis: “Volgens de radio zou de overheid een operatie op gang brengen bij Landi Khotal om de ambassadeur terug te krijgen. Die zat gevangen. ‘Alles is een toneelspel om de wereld te laten zien dat Pakistan tegen de Taliban vecht,’ zei Gulob. ‘Het betekent niets.’” (p. 149) De uiteindelijke oplossing van deze zaak wordt verder niet besproken. Het zal natuurlijk nooit openbaar uitkomen of het effectief een toneelspel was of niet.. Een ander voorbeeld van de corruptie krijgen we wanneer bewaker Gulob zijn haar afscheert om naar de Pakistaanse hoofdstad Peshawar te gaan. Hij zegt dat hij dit doet omdat er een afspraak is tussen de Talibenleiding en de overheid om na een bomaanslag langharige mannen op te pakken en gevangen te nemen. Dit doet de Pakistaanse regering om Amerika te tonen dat zij wel degelijk tegen de Taliban vechten en om opnieuw te zorgen dat de geldstromen uit de VS blijven.

Na dit kleine zijsprongetje, terug naar het onderwerp van deze post: de training van zelfmoordterroristen. Jongeren warm maken om naar een trainingskamp te komen doen de Taliban vooral via de radio, die zij volledig in handen hebben. Zij gebruiken liederen over trots voor de natie, trots van de familie voor een martelaar en het eren van de islam die besmet wordt door andere naties en godsdiensten. Het verbaast natuurlijk niet dat de Taliban inspelen op de trots van Pashtuns. In het boek mogen de gevangenen ook naar de radio of cassettes van de Taliban luisteren. Hier lees je enkele teksten van dit soort recruteringsliederen. “Opnieuw is de heilige hemel van Azië vervuld van lawaai en kreten… Uit oost en west en noord en zuid sturen wij de boodschap naar de wereld: dit is de kracht van de natie – de Taliban. In zijn borst brandt de kracht van de wraak. Verlaat je gezapige slaap en steun de islam. Opnieuw staat de jeugd te wachten op het slagveld. Ze hebben witte zwaarden, ze zijn groot en ze hebben zwarte ogen als adelaars. Als ze vechten ligt het stof op hun voorhoofd en in het haar bij hun slapen. Met hun hoofd in hun handpalm betreden zijn het slagveld.” (pp. 226-227) Uiteraard verspreiden de Taliban ook hun geloof dat een martelaar 72 maagden krijgt in het paradijs in plaats van 70. Allah beloont de martelaars sterk.

In een trainingskamp is de tactiek vooral haat aanwakkeren tegen Amerikanen zodat de getrainden bereid worden om zichzelf op te blazen in hun bijzijn. Natuurlijk wordt er hier ook weer nadruk op gelegd dat martelaars een grote beloning krijgen in het paradijs. Die haat aanwakkeren wordt gedaan door videobeelden te laten zien van Amerikanen in Afghanistan die in huizen inbreken, vrouwen mishandelen en de Koran ontheiligen. Ze laten ook de Amerikaanse cartoons zien over de Profeet Mohammed.

Wanneer Jere Van Dyk zijn bewaker Gulob vraagt hoe lang het duurt om een zelfmoordstrijder te trainen krijgt hij dit antwoord: “Dat hangt van de persoon in kwestie af. Sommigen zijn in vijftien dagen te trainen, andere doen er drie of zes maanden over. Ze worden opgeleid door een moellah. Nooit een dikke moellah, alleen een heel magere. Ze drinken geen thee en nemen geen naswar; ze richten zich volledig op de islam en staan zelfmoordstrijders bij. Ik ben zelf opgeleid door een moellah. Er is een heel groot netwerk van mensen bij betrokken.’ Hij liep warm. ‘Vroeger bedekten zelfmoordvesten iemand van zijn benen tot zijn borst. Tegenwoordig bedekken ze alleen je armen en je borst,’ zei hij. ‘Wij maken de vesten niet. Die komen van de leiding. De persoon kiest zijn doelwit uit. Mensen gaan naar plaatsen die ze goed kennen.’” (pp. 213-214)

Bij de Taliban zijn vrouwen uiteraard ondergeschikt aan mannen. Toch krijgen ook Talibanvrouwen een zekere training. Zij worden geleerd hoe ze wapens moeten gebruiken en walkietalkies. Zo kunnen zij steeds meehelpen een Talibanhuis te verdedigen en indien nodig versterking inroepen.




Enkele actuele berichten over aanslagen en de relatie Pakistan-Amerika

Bijna 60 doden bij aanslagen in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag aan een druk bezochte heilige plaats in Kaboel zijn 55 doden gevallen. Het was de zwaarste aanslag in de Afghaanse hoofdstad sinds 2008. Op een andere plaats in het noorden van het land vielen nog eens 4 doden.

De hoop op beterschap in Afghanistan werd daarmee prompt de kop ingedrukt. Er was licht optimisme na een conferentie gisteren, waarop Westerse bondgenoten beloofden om Afghanistan te blijven steunen nadat hun troepen in 2014 het land verlaten zullen hebben.

De zware zelfmoordaanslag gebeurde in een straat in een oude wijk van Kaboel. Daar waren honderden mensen samengekomen voor Ashura, een belangrijke gebeurtenis op de sjiitische kalender waarbij de gelovigen zingen en sommigen zichzelf geselen.

Er vielen zeker 55 doden en 160 gewonden, van wie er enkelen erg aan toe zijn. Tot nu toe was Afghanistan relatief gespaard gebleven van sectarisch geweld gericht tegen specifieke religieuze groepen, in tegenstelling tot Pakistan en Irak, maar deze bijzonder zware aanslag doet het ergste vermoeden voor de toekomst.

De aanslagen zijn niet meteen opgeëist. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wees in de richting van de taliban, maar waarnemers waarschuwen voor te snelle conclusies. In Afghanistan wonen vooral soennieten, de sjiieten zijn goed voor ongeveer 15 procent van de bevolking.

De Redactie

6 december 2011

13 Amerikanen gedood bij aanslag in Kaboel

Bij een zelfmoordaanslag in Kaboel zijn 13 Amerikaanse soldaten en 4 Afghanen omgekomen. De taliban hebben de aanslag opgeëist. Eerder op de dag werden 3 Australische militairen gedood door een wilde schutter.

Volgens ooggetuigen blies een zelfmoordenaar zijn auto de lucht in toen een legervoertuig voorbijreed. In het NAVO-voertuig zaten Amerikaanse militairen, 13 onder hen kwamen om. Er vielen ook 4 Afghaanse doden, waaronder 1 politieman. Bij een soortgelijke aanslag op dezelfde weg kwamen in mei vorig jaar al 18 militairen om.

Deze aanslag, in de buurt van de ruïnes van het Darulamanpaleis, aan de zuidwestelijke rand van de Afghaanse hoofdstad, is al het tweede incident vandaag. Eerder op de dag kwamen 3 Australische militairen om toen een man in het wilde weg begon te schieten. De schutter werd korte tijd later doodgeschoten.

De Redactie

29 oktober 2011

Het Pakistaanse leger waarschuwt de VS

In Pakistan stelt het leger de relaties met de Verenigde Staten nog meer op scherp dan nu al het geval is. Iedere actie van Amerikaanse militairen boven of op Pakistaans grondgebied is onaanvaardbaar en het leger is in staat een tegenreactie uit te voeren, waarschuwen het Pakistaanse leger en de inlichtingendienst.

Amerikaanse onbemande vliegtuigen voeren dikwijls bombardementen uit in het grensgebied met Afghanistan, en daarbij vallen veel Pakistaanse burgerslachtoffers.

Het Amerikaanse leger heeft ook een aanval op het huis van Al Qaeda-leider Osama bin Laden uitgevoerd en hem gedood. De relaties tussen Washington en Islamabad gaan sindsdien alleen maar bergaf. Vorige week beschuldigde de stafchef van het Amerikaanse leger de Pakistaanse inlichtingendienst ISI ervan het Haqqani-netwerk te steunen. Dat netwerk zat achter de aanval op de Amerikaanse ambassade van Kaboel, eveneens vorige week.

In de VS gaan steeds meer stemmen op om militair op te treden in Pakistan tegen aanhangers van de taliban.

De Redactie

29 september 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten