woensdag 28 december 2011

Week 5 - Moedjahedien, Taliban en Al Qaida: een kluwen

De Moedjahedien en Taliban zijn zeer nauw verbonden met elkaar. Van 1979 tot 1989 was Afghanistan bezet door de toenmalige Sovjet-Unie. De communistische partij kwam aan de macht in Afghanistan. De Moedjahedien waren islamitische krijgsheren die voor de islam vochten tegen de communistische bezetting door de Russen. Dit gebeurde met steun van Amerika en Saudi-Arabië. Uiteindelijk kwam het tot een burgeroorlog tussen de Afghanen die aan de kant van de Russen stonden en de Moedjahedien. Tijdens die burgeroorlog vluchtten enorm veel Afghanen naar Pakistan. Uit de kinderen van deze vluchtelingen is de Taliban ontstaan. De vluchtelingen werden naar Pakistaanse madrassa’s gestuurd. In die madrassa’s kregen ze les in de Koran en sharia door strenge moellahs, islamitische geestelijken. De jongeren werden zeer extremistisch opgevoerd door de moellahs. Hier hebben de Taliban hun extremistische denkwijze vandaan die zij nu willen verspreiden in heel Afghanistan en Pakistan. Moellah Omar is hun leider. Het zal je dan ook niet verbazen dat de belangrijkste Moedjahedien nu ook grote Talibanleiders zijn. Uiteindelijk hebben de Taliban het voorbeeld van de Moedjahedien gevolgd. De Moedjahedien vochten vroeger tegen de Russen die het land bezetten en een islamstaat verhinderden, nu voeren de Taliban ook een jihad tegen iedereen die het land binnenvalt en de islamitisering van de staten tegengaat.


Net als de Taliban heeft Al Qaida ook zijn wieg bij Sovjet-invasie in Afghanistan. Dit terreurnetwerk ontstond toen vrijwilligers uit zowat alle moslimlanden de Moedjahedien kwamen helpen om de Russen te verjagen.

Osama Bin Laden was miljardair en belangrijkste financier van deze Al Qaida groepering. Na de Afghaanse burgeroorlog keerde het netwerk zich tegen het Westen, maar ook tegen moslims die niet dezelfde extremistische islamitische visie hadden. Je kan dus eigenlijk concluderen dat de Taliban vooral lokaal opereren in Pakistan en Afghanistan. Al Qaida is een internationale terreurorganisatie met overal ter wereld leden en uitvalsbasissen. Zoals eerder gezegd is Moellah Omar de leider van de Taliban. Na de aanslagen van 11 september 2001 zocht Osama Bin Laden toevlucht bij de Taliban. Die kreeg hij door pashtunwali. Aangezien Bin Laden nu de gast werd van Moellah Omar werd hij kostte wat het kost beschermd. Een pashtun moet zijn gast namelijk beschermen tot de dood. Moellah Omar weigerde zelfs om Bin Laden vrij te geven wanneer er een oorlog in Afghanistan aan zat te komen door het pashtunwali en principe van een goede gastheer zijn. Toch hebben de Taliban niet kunnen verhinderen dat de Amerikanen Osama Bin Laden vonden en doodden op 2 mei van dit jaar. Tijdens de uitschakeling van Bin Laden werden ook zijn bewakers gedood: opnieuw pastunwali!






Bronnen:

VAN DYK, J., Gevangene van de Taliban, In handen van de beruchtste terroristen ter wereld, De Boekerij, Amsterdam, 2010.

WIKIPEDIA, Taliban, internet, 23 november 2011, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Taliban).

WIKIPEDIA, Afghaanse Oorlog (1979-1989), internet, 29 november 2011, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Afghaanse_Oorlog_%281979-1989%29).

HOSSEINI, K., Duizend Schitterende Zonnen, De Bezige Bij, Amsterdam, 2007.

Einde of begin van het einde voor Al Qaeda?, internet, De Redactie, 2 mei 2011, (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/OsamaBinLaden/110502_AG_AlQaeda_einde%253F).

Encarta Winkler Prins Encyclopedie 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten