woensdag 28 december 2011

Week 5 - De Taliban

Taliban is meervoud voor talib. Talib betekent student van de godsdienst. Zij zijn een islamitische guerrillabeweging in Afghanistan en Pakistan. In beide landen hebben zij macht over grote gebieden. Dit komt vooral door de stammensamenleving. Er is in die landen wel een centrale regering die het in theorie voor het zeggen heeft over heel het land, maar in de praktijk hebben de plaatselijke tribale leiders de touwtjes in handen. Wat de Taliban precies willen valt mooi samen te vatten in een citaat uit het boek: “De Taliban wilden creëren wat Mohammed meer dan duizend jaar geleden in Medina had gecreëerd: een volmaakte, afgezonderde moslimwereld. Het was het zoeken van de mens naar zuiverheid, naar God en naar het eeuwige leven, en naar de beste manier van leven terwijl je nog op aarde was, een leven in broederschap.” (pp. 149-150)

In het citaat staat uitdrukkelijk geschreven “beste manier van leven terwijl je nog op aarde was” omdat het leven voor de Taliban niets waard is. Voor hen telt enkel het paradijs, het hiernamaals. Dit is één van de redenen waarom zij zoveel mensen bereid vinden om een zelfmoordaanslag te plegen. Zij onderdrukken de bevolking en laten hen strikt volgens de islam leven omdat zij hiervoor beloond zullen worden in het paradijs. Op die manier maken zij hun leven op aarde dus nuttig. In het boek “Duizend Schitterende Zonnen” vond ik een mooie illustratie. In dit stuk tekst vallen de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnen en leggen ze hun wetten op: “De volgende dag wemelde het van de vrachtauto’s in Kabul. In Khair Khana, in Shar-e-Nau, in Karteh Parwan, in Wazir Akbar Khan en Taimani zigzagden rode Toyota’s door de straten. Gewapende en bebaarde mannen met zwarte tulbanden zaten op de laadbak. Van elke vrachtauto schalde een luidspreker aankondigingen in het Farsi en Pashtu. Dezelfde boodschap kwam uit luidsprekers op moskeeën en uit de radio, die nu De Stem van de Sharia heette. De boodschap stond ook op folders die op straat werden verspreid. Mariam vond er een op het erf. ‘Onze watan heet nu Het Islamitische Emiraat Afghanistan. Dit zijn wetten die wij zullen doorvoeren en waaraan u dient te gehoorzamen:
“Alle burgers moeten vijfmaal per dag bidden. Als het gebedstijd is en u wordt erop betrapt iets anders te doen, zult u worden geslagen.
Alle mannen moeten hun baard laten staan. De juiste lengte is minimaal één gebalde vuist onder de kin. Als u dat niet accepteert, zult u worden geslagen.
Alle jongens moeten een tulband dragen. Jongens van de eerste tot en met de zesde klas dragen een zwarte tulband, hogere klassen een witte. Alle jongens moeten islamitische kleren dragen. De kraag van een overhemd moet dichtgeknoopt zijn.
Zingen is verboden. Dansen is verboden. Kaarten, schaken, gokken en vliegeren is verboden.Boeken schrijven, films kijken en schilderen is verboden.
Als u parkieten houdt, zult u worden geslagen. Uw vogels worden gedood.
Als u steelt zal uw hand bij het polsgewricht worden afgehakt. Als u ten tweede male steelt zal uw voet worden afgehakt.
Als u geen moslim bent, mag u geen godsdienstige aanbidding verrichten op een plek waar u door een moslim kunt worden gezien. Als u het wel doet, zult u worden geslagen en gevangengezet. Als u erop wordt betrapt een moslim tot uw geloof te willen bekeren, zult u worden geëxecuteerd.
Vrouwen, opgelet: U moet ten allen tijde binnen blijven. Het is voor een vrouw niet gepast doelloos over straat te dwalen. Als u naar buiten gaat, moet u in het gezelschap zijn van een mahram, een mannelijk familielid. Als u erop wordt betrapt alleen op straat te zijn, zult u worden geslagen en naar huis gestuurd.
Onder geen enkele omstandigheid mag u uw gezicht tonen. Als u buiten bent is uw lichaam bedekt met een burka. Zo niet, wordt u ernstig geslagen.
Cosmetica is verboden. Juwelen zijn verboden.
U mag geen bekoorlijke kleding dragen.
U mag niet spreken, tenzij er tegen u gesproken wordt.
U mag niet in het openbaar lachen. Als u het wel doet, zult u worden geslagen.
U mag uw nagels niet opmaken. Als u het wel doet, zult u een vinger verliezen.
Het is meisjes verboden naar school te gaan. Alle meisjesscholen worden met onmiddellijke ingang gesloten. Als u een meisjesschool probeert te openen, zult u worden geslagen en de school zal worden gesloten.
Vrouwen mogen niet werken.
Als u schuldig wordt bevonden aan overspel, zult u gestenigd worden tot de dood erop volgt.
Luister. Luister goed. Gehoorzaam. Allah-u-akbar.”’” (pp. 260-262)

De Taliban komen allemaal uit stammengemeenschappen. De Taliban waardoor Jere Van Dyk gevangengenomen werd zijn Pashtoes. Normaal zou pashtunwali dus boven de islam gaan. De Taliban willen dit omdraaien. Zij willen dat de islam op de eerste plaats komt en zij willen de hiërarchie in de stammen doorbreken. Iedereen zou gelijk zijn, want dat is zo volgens de islam.

Aangezien de Taliban een volledige moslimwereld willen creëren moet volgens hen ook de sharia ingevoerd worden, het islamitisch recht. De sharia is eigenlijk een bundeling van voorschriften en geboden waarnaar dat Allah wil dat je leeft. Je kan de sharia zien als een omschrijving van alles dat in islamitisch opzicht goed en slecht voor mensen is. Op alle vlakken zoals bijvoorbeeld, politiek, financieel, en sociaal vlak. Jere Van Dyk had bij zijn gevangenneming hier vooral schrik van. Volgens de sharia mag je spionnen doden. De Taliban stelden een onderzoek naar hem in en hij hoopte dus vurig om niet als spion bestempeld te worden.

Doordat zij een volmaakte moslimwereld willen bekomen, vinden de Taliban dat zij indringers mogen doden. Vandaar dat er in Afghanistan en Pakistan veel aanslagen gebeuren op Amerikanen of hulpposten van NAVO of Verenigde Naties. Zij worden gezien als indringer in de perfecte moslimcultuur. Een mooie illustratie van het gegeven dat de Taliban eigenlijk bang zijn voor andere godsdiensten of enige afwijking van hun strenge islamregime vond ik in het boek: “De radio maakte bekend dat de Taliban bij andere aanslagen in Kunar zeven mannen hadden gedood. ‘Dat hebben wij gedaan,’ zei bewaker Gulob. De maulavi en zijn mannen hadden die mannen gedood, die elk een gezin hadden en bezig waren een weg aan te leggen om het leven van hun mede-Pashtun te verbeteren. Hoe konden ze dat doen? ‘Ongelovigen betaalden voor die weg,’ zei Gulob, en die weg zou christendom en democratie brengen.” (p. 146)

Wat me toch enorm verbaasde in dit boek was dat “de Taliban” niet één grote, sterke organisatie is. Er zijn allerlei kleine groeperingen Taliban. Onderling voeren zij ook oorlog. Eigenlijk zitten de Taliban overal in Afghanistan en Pakistan. Wanneer zij het op je gemunt hebben zal je heel moeilijk kunnen ontsnappen. Vandaar vond ik deze cartoon zeer passend. Persoonlijk vind ik dit een beetje raar aangezien alle Taliban toch hetzelfde willen: de perfecte moslimwereld. Samen zouden zij dit toch makkelijker kunnen bereiken...




Bron:

VAN DYK, J., Gevangene van de Taliban, In handen van de beruchtste terroristen ter wereld, De Boekerij, Amsterdam, 2010.

PEARSON EDUCATION, Who are the Taliban?, internet, 2007, (http://www.infoplease.com/spot/taliban.html).

Sharia, internet, 8 november 2008, (http://mens-en-samenleving.infonu.nl/internationaal/27008-invoering-sharia-in-engeland.html).

Wat is sharia?, internet, De Standaard, 9 februari 2008, (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=1T1NPJCJ).

HOSSEINI, K., Duizend Schitterende Zonnen, De Bezige Bij, Amsterdam, 2007.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten