vrijdag 30 december 2011

Week 7 - Suiker in het lichaam

Vetten, eiwitten en suikers leveren ons calorieën op. We halen ze vooral uit pasta, aardappelen, brood en rijst. Suikers zijn dus een belangrijke bron van energie. We hebben ze nodig om onze lichaamstemperatuur op pijl te houden, om te bewegen, om te spreken, om te lachen, om te kijken en om onze hersenen te gebruiken. Zij zijn namelijk dag en nacht bezig en hebben hier energie voor nodig. Kort samengevat kan je dus zeggen dat we energie nodig hebben voor alles wat we doen. Het is belangrijk dat we dagelijks suiker eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker voor een volwassene is 90 gram per dag.

90 gram per dag is niet zo veel, de meesten consumeren dagelijks meer suiker dan de aanbevolen hoeveelheid. De meeste voeding- en drankbedrijven voegen extra suikers toe aan hun producten. Dat is geen probleem als je al die energie verbruikt, maar wanneer je dat niet doet zal je lichaam de suiker gaan stokkeren. Het suiker kan opgeslagen worden in de lever. We hebben suikers nodig om ’s nachts te overleven. Wanneer de lever genoeg suikerreserve heeft, kan de suiker opgeslagen worden in de spieren. In onze spieren worden overschotten suiker opgeslagen om steeds voldoende energie te hebben om onverwachte bewegingen uit te voeren. Als we in zowel onze lever als onze spieren voldoende voorraden energie hebben, wordt de overtollige suiker omgezet in vet.

Te veel vetopslag zorgt voor gezondheidsproblemen. Ten eerste is te veel suiker slecht voor de tanden. Het zorgt voor tandbederf. Ten tweede zorgt te veel vet natuurlijk voor overgewicht. Wanneer je overgewicht krijgt daalt je levensverwachting. De levensverwachting van een 40-jarige zwaarlijvige vrouw is bijvoorbeeld 7 jaar korter dan die van een vrouw met een normaal lichaamsgewicht. De levensverwachting van een 40-jarige zwaarlijvige man is 6 jaar korter dan een man met normaal lichaamsgewicht. Hoe jonger iemand aan overgewicht begint te lijden hoe hoger de kans wordt op jong sterven en ziektes. Bij kinderen is de kans op hartkwalen en kanker veel groter wanneer zij overgewicht hebben. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Ten derde kan je van te veel suiker diabetes type 2 ontwikkelen. Deze diabetes wordt ook wel een ouderdomsdiabetes genoemd. Wanneer je deze vorm hebt maakt je alvleesklier onvoldoende insuline aan of zijn je lichaamscellen er minder gevoelig voor. Door onze consumptiemaatschappij en bijgevolg het overtollig consumeren van suikers is deze vorm van diabetes een echte generatieziekte aan het worden. Normaal treedt ze pas op vanaf 40 jaar, maar ze wordt steeds vaker ook vastgesteld bij jongere mensen en zelfs kinderen. Ten vierde wordt de kans op hartproblemen groter door te veel suikerconsumptie. Door deze gezondheidsproblemen kan overgewicht in het slechtste geval levensbedreigend worden. Jaarlijks sterven er wereldwijd 38 miljoen mensen een overtollig gewicht. Ongeveer één vijfde van de Amerikanen is tegenwoordig 20 kg te zwaar. De rest van de wereld volgt op de voet, zowel rijke landen als landen die volop in ontwikkeling zijn zoals bijvoorbeeld Mexico, Brazilië of China. Een VN-medewerker vertelde in de reportage zelfs dat er vandaag de dag minder ondervoede mensen zijn dan levensbedreigend overvoeden.

In de reportage werd het experiment gedaan om een gezin en een radiomaker 3 weken lang geen toegevoegde suikers te laten eten. Op die 3 weken verloren de gezinsleden vanzelf heel wat gewicht. Ze konden ook beter slapen en hadden een veel rustigere slaap. De oudste zoon vertelde ook dat hij zich veel rustiger voelde gedurende de 3 weken, minder prikkelbaar wat zorgde voor minder ruzies in huis. De radiomaker vertelde dat hij een overdreven suikersmaak had wanneer hij opnieuw een product at met veel toegevoegde suikers, namelijk marsepein. Het smaakte zeer zoet, zo zoet dat het eigenlijk niet meer lekker was.





Bronnen:

Panorama, Het nieuwe zoet, tv-programma, Canvas, 1 december 2011.

Suiker maakt ziek: 10 nadelen van suiker, internet, (30 december 2011), (http://www.metabolisme.be/ongezonde-voeding/suiker-maakt-ziek-10-nadelen-van-suiker.html).

De waarheid over suiker, internet, (30 december 2011), (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6410).

Wat zijn de gevolgen?, internet, (30 december 2011), (http://www.obesitas-centrum.be/obesity/impact).

Gevolgen van overgewicht, Obesitas en je gezondheid, internet, (30 december 2011), (http://www.afvallen.be/category/gevolgen-overgewicht).

Wat is overgewicht, obesitas?, internet, (30 december 2011), (http://www.obesitas-centrum.be/).

ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid), internet, (30 december 2011), (http://www.proteine-shakes.nl/shop/dieet-woordenboek/ADH-Aanbevolen_dagelijkse_hoeveelheid).

Een normaal leven met diabetes, internet, (30 december 2011), (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=59).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten