donderdag 29 december 2011

Week 6 - Diarree: de oorzaken

Een vierde van de wereldbevolking heeft geen toilet om zich te ontlasten. 83% van deze mensen woont in Indonesië, Ethiopië, Pakistan, China, Nigeria, Brazilië, Bangladesh, Soedan, Nepal, Niger, Vietnam of Mozambique. In Nepal is het zo dat meer dan de helft van de bevolking, 17 miljoen mensen, geen toilet heeft. Er zijn in die landen misschien geen toiletten, maar de mensen moeten natuurlijk hun behoeften kunnen doen. Zij gaan naar het toilet in de natuur of op straat. De afvalstoffen dringen dan in de bodem. Hierdoor komen die in het water terecht, waardoor het water besmet en vervuild geraakt. Het gevolg is wanneer de bevolking drinkt van het water uit de nabijgelegen rivier of waterput bestaat de kans dat zij ziek worden. Als je de kaartjes hieronder vergelijkt, valt het op dat de plaatsen waar niet veel sanitaire voorzieningen zijn ook vaak kampen met te weinig drinkbaar water. De mensen in de arme wijken zijn trouwens verplicht om het vuile water te drinken aangezien zij te arm zijn om drinkbaar water te kopen. De bevolking gebruikt het vuile water uiteraard niet enkel om te drinken, ook eten wordt klaargemaakt in dit vuile water. Of zij doen bijvoorbeeld de was in de rivieren.


Bron: De wereld NU in kaart, uitgeverij De Boeck


Aangezien zoveel mensen van het besmette water drinken ontstaan er uiteraard vaak epidemieën, waarbij een half dorp diarree kan hebben. Dat de mensen geen toilet hebben en overal uitwerpselen op de grond liggen helpt de epidemie uiteraard verspreiden. Bacteriën krijgen vrij spel door gebrek aan hygiëne. In sloppenwijken is het zo dat mensen vaak tussen het afval wonen. Ze zijn te arm om een echt huis te kopen of te huren. Daarom wonen zij in een soort geïmproviseerde tentjes gemaakt met plastieken zeilen of in houten huisjes. Leven tussen het afval brengt ziektes met zich mee. Daarnaast is de bevolking het niet gewoon om hun handen te wassen na het werk, terwijl veel Nepalezen uit sloppenwijken als werk afval verzamelen en verkopen. Wanneer sommigen toch de gewoonte hebben om hun handen te wassen doen zij dit enkel met water. Toch is het heel belangrijk om je handen met zeep te wassen. Wanneer iedereen zijn handen met zeep zou wassen, zouden er 40% minder zieken zijn door diarree. Zelfs wanneer iemand in aanraking komt met een patiënt wassen zij hun handen niet. Dat alles terwijl diarree toch een heel besmettelijke ziekte is.. Uiteraard is diarree niet enkel een probleem van de sloppenwijken en afgelegen dorpjes. Zelfs in de Nepalese hoofdstad Kathmandu doen de mensen hun gevoeg op straat.





Bronnen:

Koppen, Koppen does give a shit, tv-programma, één, 15 december 2011.

Music For Life 2011: diarree, internet, (29 december 2011), (http://www.stubru.be/programmas/musicforlife/musicforlife2011hetthema).

Diarree is de grootste doodsoorzaak bij kinderen, internet, (29 december 2011, (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/Music-For-Life-2011/Diarree-doodt-kinderen.html).

Waarom sterven er zoveel kinderen aan diarree?, internet, (29 december 2011), (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/%2814098%29-Home-Veelgestelde-vragen/Diarree-in-ontwikkelingslanden/Waarom-sterven-er-zoveel-kinderen-in-midden--en-lage-inkomenslanden-aan-diarree.html).

Wat zijn de oorzaken van diarree?, internet, (29 december 2011), (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/%2814098%29-Home-Veelgestelde-vragen/Diarree-in-ontwikkelingslanden/Wat-zijn-de-oorzaken-van-diarree.html).

DE PRINS, H., VANDEPITTE, P. en ADAMS, X, De wereld NU in kaart, uitgeverij De Boeck, Antwerpen, 2005.

Zorg, internet, (29 december 2011), (http://www.unicef.nl/wat-doet-unicef/themas/zorg/).

Poor sanitation, internet, 2006, (http://www.worldmapper.org/display.php?selected=183).

Mortality 1-4 Years Old, internet, 2006, (http://www.worldmapper.org/display.php?selected=263).

Childhood Diarrhea, internet, 2006, (http://www.worldmapper.org/display.php?selected=233).

Poor water, internet, 2004, (http://www.worldmapper.org/display.php?selected=186).

De Milleniumdoelen atlas, internet, (29 december 2011), (http://www.milleniumdoelen.nl/atlas/).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten