vrijdag 30 december 2011

Week 6 - Diarree en de Millenniumdoelen




Zoals je in het filmpje gezien hebt hangt de problematiek rond diarree nauw samen met de Millenniumdoelen. Diarree in ontwikkelingslanden wordt veroorzaakt door te weinig veilig drinkwater en te weinig sanitaire voorzieningen. Je kan dus stellen dat diarree samenhangt met Millenniumdoel 7: Een duurzame omgeving garanderen. Uit de uitleg in het filmpje blijkt dat dit een voorwaarde is om alle andere doelstellingen te realiseren. Met betrekking tot diarree heeft het onveilig drinkwater en te weinig sanitair zeker ook te maken met Millenniumdoel 4: Kindersterfte verminderen. Zoals in eerdere posts gezegd is diarree samen met longontsteking de grootste oorzaak van kindersterfte.

Hoe het gesteld is het de Millenniumdoelen kan je per land vinden op de website millenniumdoelen.nl. Zij stellen een atlas ter beschikking die zeer nuttig kan zijn in de les. Je kan een Millenniumdoelstelling selecteren en er verschijnt een thematische kaart over de doelstelling. Door op een land te klikken krijg je meer informatie over het land en hoever zij staan in de realisatie van de Millenniumdoelstelling. Voor sommige Millenniumdoelen kan je de thematische kaart ook omvormen tot een cartogram.

Wat Nepal betreft, blijkt dat het land op schema zit om Millenniumdoel 4 te behalen. In 2010 stierven er 49,5 kinderen op 1000 kinderen. Voor Millenniumdoel 7 zit het land wel op schema qua drinkwater, maar niet voor sanitaire voorzieningen. In Nepal had in 2008 12% van de bevolking geen toegang tot water. Voor sanitair doen ze het een pak minder goed. In 2008 had 69% van de Nepalezen geen sanitaire voorzieningen. De atlas kan je vinden op: http://www.millenniumdoelen.nl/atlas/atlas.php









Bronnen:

De Millenniumdoelen atlas, internet, (30 december 2011), (http://www.millenniumdoelen.nl/atlas/atlas.php).

Millenniumdoelstellingen, internet, (30 december 2011), (http://www.youtube.com/watch?v=0Y5siMEXCbc).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten