vrijdag 30 december 2011

Week 6 - Hoe probeert het Rode Kruis diarree te voorkomen?

Het Rode Kruis probeert vooral schoolkinderen te sensibiliseren. Dit doen zij door toneelstukjes en rollenspelen waarin zij de kinderen tonen hoe zij hun handen moeten wassen en waarin zij het belang ervan aantonen. Ook het belang van zeep bij het handenwassen komt aan bod. Als iedereen in landen met een grote diarreeproblematiek regelmatig zijn handen zou wassen, zouden er voor de helft minder besmettingen zijn. Het Rode Kruis geeft ook lessen over hygiëne en hoe slecht het is voor de gezondheid als iedereen de straat als toilet gebruikt. Deze lessen worden heel interactief gemaakt door allerlei tekeningen en de kinderen trekken er ook op uit om vlaggetjes te zetten bij alle uitwerpselen die ze tegenkomen. Zo wordt het probleem zichtbaar. Het Rode Kruis kiest ervoor om vooral in te spelen op schoolkinderen aangezien zij ten eerste het ergst getroffen worden door diarree, maar ten tweede ook omdat er een attitudeverandering nodig is. Wanneer de kinderen van nu hun attitude naar hygiëne toe veranderen, zullen zij die doorgeven aan hun kinderen.


Naast de sensibiliseringscampagnes probeert het Rode Kruis te zorgen voor veilig drinkwater. In Nepal, Namibië, Burundi en Mozambique bouwt het Rode Kruis waterputten, waterpompen en toiletten. Bij deze bouw wordt telkens een watercomité opgericht. In deze watercomités probeert men alle lagen van de bevolking te betrekken: de lokale overheid, vrouwen uit de streek, Rode Kruis-vrijwilligers,… De vrijwilligers geven het watercomité opleidingen over hoe zij de water- en sanitaire installaties moeten onderhouden zodat er een lang rendement komt. Het is natuurlijk niet omdat er plots een waterinstallatie of sanitaire installatie aanwezig is in een dorp dat de bevolking weet hoe ermee om te gaan. Daarom voeren de vrijwilligers van het Rode Kruis ook sensibiliseringscampagnes in het dorp waarin ze het gebruik en belang van handenwassen aantonen met toneeltjes. Hier wordt natuurlijk ook aandacht aan besteed op de scholen.

UNICEF bouwt ook toiletten en geeft voorlichting in scholen over hygiëne. Zij richten zich in hun actie zeer sterk op zwangere vrouwen. UNICEF leert hen het belang van hygiëne en sensibiliseert hen om borstvoeding te geven om de weerstand van het kind op te bouwen.






Bronnen:

Koppen, Koppen does give a shit, tv-programma, één, 15 december 2011.

Zorg, internet, (29 december 2011), (http://www.unicef.nl/wat-doet-unicef/themas/zorg/).

Music For Life 2011: diarree, internet, (29 december 2011), (http://www.stubru.be/programmas/musicforlife/musicforlife2011hetthema).

Diarree is de grootste doodsoorzaak bij kinderen, internet, (29 december 2011), (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/Music-For-Life-2011/Diarree-doodt-kinderen.html).

Hoe biedt het Rode Kruis hulp?, internet, (29 december 2011), (http://website.rodekruis.be/smartsite.net?id=14267).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten