Met deze strip wil ik het volgende leren:
- Hoe gaan mensen om met rouw?
- Hoe kan je best iemand helpen die in rouw is?
- Wat is een depressie precies?
- Wat zijn de oorzaken van een depressie?
- Hoe kan een depressie verholpen worden?

Dingen die op het eerste gezicht gezond lijken bevatten nog toegevoegde suikers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yoghurt, dieetconfituur, platte kaas of dieetkoekjes. Daarnaast zitten toegevoegde suikers ook in meer voor de hand liggende producten zoals bijvoorbeeld frisdrank, chocolade, snoep, wafels, chocolademelk, cornflakes en nog zoveel meer. Wanneer je naar de drankenafdeling gaat zit ook in bijna alles suiker behalve water. Volgens de reportage blijkt het enkel mee te vallen in de versafdeling. Maar het is niet enkel in de supermarkt dat we geconfronteerd worden met toegevoegde suikers. Overal in onze maatschappij waar we eten kunnen kopen zijn er ook toegevoegde suikers aanwezig. Hierbij denk ik meteen aan McDonald’s of Pizza Hut. Maar ook in gewone bedrijfsrestaurants of scholen zijn toegevoegde suikers volop aanwezig. Als we eventjes kijken naar het restaurant bij ons op de PHL kan je er ijsjes, chocomousse en andere zoetigheden als dessert kopen. Maar uit de reportage blijkt ook dat bijvoorbeeld spaghettisaus of lasagne veel suikers bevatten. Niet enkel de studenten aan hogescholen en universiteiten worden verleid met toegevoegde suikers, ook schoolkinderen worden er voortdurend mee geconfronteerd. Hoeveel kinderen hebben wel geen koekje bij voor tijdens de speeltijd? Bovendien zijn er ook de automaten waar leerlingen frisdrank kunnen kopen. In scholen waar nog warme maaltijden aangeboden worden zitten er eveneens te veel suikers en zouten in het eten. Op de dag van de jeugdbeweging krijgen leerlingen die in school van testpersoon Arthur chocomelk aangeboden, opnieuw toegevoegde suikers! Als ik aan mijn eigen secundaire school denk kregen wij bij chrisostemos een ontbijt aangeboden door de school: koffiekoeken en broodjes. In de winkel, tijdens het werk of op school ontsnappen we dus niet aan toegevoegde suikers, maar in de rest van het leven ook niet. Wanneer je naar de sportclub gaat worden er ook veel drankjes aangeboden met extra suikers, denk bijvoorbeeld maar aan de typische sportdranken die vol suikers en zouten zitten. De typische versnaperingen in de cafetaria zijn chips, chocolade, koekjes of warme hapjes zoals bitterballen. Zelfde verhaal dus. Ga je bijvoorbeeld naar de bioscoop zitten eveneens alle versnaperingen vol toegevoegde suikers. Op deze manier gebeurt het dat in België op 1 dag 8,5 miljoen klontjes suiker verbruikt worden! We kopen veel minder klontjes suiker dan vroeger, maar eten veel meer producten waar het in zit. Zo komt het dat Belgen per jaar 40 kilogram suikers eten. 100 jaar geleden was dit maar 5 kilogram en toen werden er meer suikerklontjes verkocht…
Aan de hoeveelheid suikers die wij eten kan je zien hoeveel macht de drank- en voedingsbedrijven over ons hebben. Zij voegen onnodig suiker toe aan hun producten. Op die manier wekken zij een suikerverslaving op. Doordat wij verslaafd worden aan suiker zijn de bedrijven zeker dat we hun producten blijven kopen. De voedingsindustrie is zo machtig in onze maatschappij, er is zoveel geld mee gemoeid dat de industrie wetten kan tegenhouden. Het Europees Parlement wilde een Traffic Light System invoeren voor vetten, zout en suikers. Groen zou betekenen dat er weinig suiker, zout of vet in het product zit, oranje is een matige aanwezigheid en rood betekent veel suiker, zout of vet. Zo zou de consument heel makkelijk kunnen zien of iets gezond is of niet. Veel duidelijker dan de kleine lettertjes op de verpakking. De voedsellobby verhinderde dit. Uiteindelijk is het Traffic Light System niet ingevoerd!
Bronnen:
Panorama, Het nieuwe zoet, tv-programma, Canvas, 1 december 2011.
De waarheid over suiker, internet, (30 december 2011), (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6410).
Panorama 1/12: Het nieuwe zoet, internet, (30 december 2011), (http://actua.canvas.be/panorama/archief/panorama-112-het-nieuwe-zoet/).
90 gram per dag is niet zo veel, de meesten consumeren dagelijks meer suiker dan de aanbevolen hoeveelheid. De meeste voeding- en drankbedrijven voegen extra suikers toe aan hun producten. Dat is geen probleem als je al die energie verbruikt, maar wanneer je dat niet doet zal je lichaam de suiker gaan stokkeren. Het suiker kan opgeslagen worden in de lever. We hebben suikers nodig om ’s nachts te overleven. Wanneer de lever genoeg suikerreserve heeft, kan de suiker opgeslagen worden in de spieren. In onze spieren worden overschotten suiker opgeslagen om steeds voldoende energie te hebben om onverwachte bewegingen uit te voeren. Als we in zowel onze lever als onze spieren voldoende voorraden energie hebben, wordt de overtollige suiker omgezet in vet.
Te veel vetopslag zorgt voor gezondheidsproblemen. Ten eerste is te veel suiker slecht voor de tanden. Het zorgt voor tandbederf. Ten tweede zorgt te veel vet natuurlijk voor overgewicht. Wanneer je overgewicht krijgt daalt je levensverwachting. De levensverwachting van een 40-jarige zwaarlijvige vrouw is bijvoorbeeld 7 jaar korter dan die van een vrouw met een normaal lichaamsgewicht. De levensverwachting van een 40-jarige zwaarlijvige man is 6 jaar korter dan een man met normaal lichaamsgewicht. Hoe jonger iemand aan overgewicht begint te lijden hoe hoger de kans wordt op jong sterven en ziektes. Bij kinderen is de kans op hartkwalen en kanker veel groter wanneer zij overgewicht hebben. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Ten derde kan je van te veel suiker diabetes type 2 ontwikkelen. Deze diabetes wordt ook wel een ouderdomsdiabetes genoemd. Wanneer je deze vorm hebt maakt je alvleesklier onvoldoende insuline aan of zijn je lichaamscellen er minder gevoelig voor. Door onze consumptiemaatschappij en bijgevolg het overtollig consumeren van suikers is deze vorm van diabetes een echte generatieziekte aan het worden. Normaal treedt ze pas op vanaf 40 jaar, maar ze wordt steeds vaker ook vastgesteld bij jongere mensen en zelfs kinderen. Ten vierde wordt de kans op hartproblemen groter door te veel suikerconsumptie. Door deze gezondheidsproblemen kan overgewicht in het slechtste geval levensbedreigend worden. Jaarlijks sterven er wereldwijd 38 miljoen mensen een overtollig gewicht. Ongeveer één vijfde van de Amerikanen is tegenwoordig 20 kg te zwaar. De rest van de wereld volgt op de voet, zowel rijke landen als landen die volop in ontwikkeling zijn zoals bijvoorbeeld Mexico, Brazilië of China. Een VN-medewerker vertelde in de reportage zelfs dat er vandaag de dag minder ondervoede mensen zijn dan levensbedreigend overvoeden.
In de reportage werd het experiment gedaan om een gezin en een radiomaker 3 weken lang geen toegevoegde suikers te laten eten. Op die 3 weken verloren de gezinsleden vanzelf heel wat gewicht. Ze konden ook beter slapen en hadden een veel rustigere slaap. De oudste zoon vertelde ook dat hij zich veel rustiger voelde gedurende de 3 weken, minder prikkelbaar wat zorgde voor minder ruzies in huis. De radiomaker vertelde dat hij een overdreven suikersmaak had wanneer hij opnieuw een product at met veel toegevoegde suikers, namelijk marsepein. Het smaakte zeer zoet, zo zoet dat het eigenlijk niet meer lekker was.
Bronnen:
Panorama, Het nieuwe zoet, tv-programma, Canvas, 1 december 2011.
Suiker maakt ziek: 10 nadelen van suiker, internet, (30 december 2011), (http://www.metabolisme.be/ongezonde-voeding/suiker-maakt-ziek-10-nadelen-van-suiker.html).
De waarheid over suiker, internet, (30 december 2011), (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6410).
Wat zijn de gevolgen?, internet, (30 december 2011), (http://www.obesitas-centrum.be/obesity/impact).
Gevolgen van overgewicht, Obesitas en je gezondheid, internet, (30 december 2011), (http://www.afvallen.be/category/gevolgen-overgewicht).
Wat is overgewicht, obesitas?, internet, (30 december 2011), (http://www.obesitas-centrum.be/).
ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid), internet, (30 december 2011), (http://www.proteine-shakes.nl/shop/dieet-woordenboek/ADH-Aanbevolen_dagelijkse_hoeveelheid).
Een normaal leven met diabetes, internet, (30 december 2011), (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=59).
Hoe het gesteld is het de Millenniumdoelen kan je per land vinden op de website millenniumdoelen.nl. Zij stellen een atlas ter beschikking die zeer nuttig kan zijn in de les. Je kan een Millenniumdoelstelling selecteren en er verschijnt een thematische kaart over de doelstelling. Door op een land te klikken krijg je meer informatie over het land en hoever zij staan in de realisatie van de Millenniumdoelstelling. Voor sommige Millenniumdoelen kan je de thematische kaart ook omvormen tot een cartogram.
Wat Nepal betreft, blijkt dat het land op schema zit om Millenniumdoel 4 te behalen. In 2010 stierven er 49,5 kinderen op 1000 kinderen. Voor Millenniumdoel 7 zit het land wel op schema qua drinkwater, maar niet voor sanitaire voorzieningen. In Nepal had in 2008 12% van de bevolking geen toegang tot water. Voor sanitair doen ze het een pak minder goed. In 2008 had 69% van de Nepalezen geen sanitaire voorzieningen. De atlas kan je vinden op: http://www.millenniumdoelen.nl/atlas/atlas.phpUNICEF bouwt ook toiletten en geeft voorlichting in scholen over hygiëne. Zij richten zich in hun actie zeer sterk op zwangere vrouwen. UNICEF leert hen het belang van hygiëne en sensibiliseert hen om borstvoeding te geven om de weerstand van het kind op te bouwen.
Bronnen:
Koppen, Koppen does give a shit, tv-programma, één, 15 december 2011.
Zorg, internet, (29 december 2011), (http://www.unicef.nl/wat-doet-unicef/themas/zorg/).
Music For Life 2011: diarree, internet, (29 december 2011), (http://www.stubru.be/programmas/musicforlife/musicforlife2011hetthema).
Diarree is de grootste doodsoorzaak bij kinderen, internet, (29 december 2011), (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/Music-For-Life-2011/Diarree-doodt-kinderen.html).
Hoe biedt het Rode Kruis hulp?, internet, (29 december 2011), (http://website.rodekruis.be/smartsite.net?id=14267).
Voor kinderen onder de 6 maanden is gewone borstvoeding de beste remedie. Op die manier krijgen zij de voedingsstoffen en weerstand van de moeder mee binnen.
In de reportage zie je een 7-jarige jongen die in het ziekenhuis wordt opgenomen met ernstige uitdroging en bloedarmoede. De kinderarts behandelt daar door eerst de oorzaak van de diarree te zoeken, dan specifieke medicatie hiervoor te geven en nadien een bloedtransfusie te doen. De jongen zijn diarree was namelijk zo erg dat hij al veel bloed verloren was en hierdoor aan bloedarmoede leidde. Voor echt zware bloedarmoede is dit de enige remedie. Wanneer de bloedarmoede nog niet te ver gevorderd is volstaan ijzersupplementen als behandeling. Deze jongen werd dus goed verzorgd, maar zoals in een eerdere post gezegd hebben de meeste Nepalezen het geld niet om met hun kind naar de dokter of laat staan het ziekenhuis te gaan. Zij moeten dus zelf de diarree gaan behandelen maar weten vaak niet hoe. daarom krijgt slecht 40% van de kinderen een behandeling voor zijn diarree. Bovendien beseffen veel mensen uit sloppenwijken niet dat het vervuilde water de oorzaak is van de diarree. Maar wanneer ze het beseffen zijn ze nog steeds te arm om flessenwater te kopen.
De onwetendheid is een groot probleem. Slechts één vierde van de kinderen drinkt meer wanneer zij diarree hebben terwijl dit zeer belangrijk is om uitdroging te voorkomen! Één derde van de kinderen eet zelfs minder of niet wanneer het diarree heeft. Eten is zeer belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en om de weerstand opnieuw op te bouwen. Ondervoeding is hier dus vaak het gevolg.
Bronnen:
Koppen, Koppen does give a shit, tv-programma, één, 15 december 2011.
Music For Life 2011: diarree, internet, (29 december 2011), (http://www.stubru.be/programmas/musicforlife/musicforlife2011hetthema).
Diarree is de grootste doodsoorzaak bij kinderen, internet, (29 december 2011), (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/Music-For-Life-2011/Diarree-doodt-kinderen.html).
Waarom sterven er zoveel kinderen aan diarree?, internet, (29 december 2011), (http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/%2814098%29-Home-Veelgestelde-vragen/Diarree-in-ontwikkelingslanden/Waarom-sterven-er-zoveel-kinderen-in-midden--en-lage-inkomenslanden-aan-diarree.html).