zondag 1 januari 2012

Week 8 - Een rouwende helpen

In dit filmpje geeft Manu Keirse, hoogleraar verliesverwerking aan de KU Leuven, tips voor hoe je iemand kan helpen die rouwt.



Andere tips zijn nog:
  • Stel je niet opdringerig op, maar laat de rouwende weten dat je er bent om te helpen indien nodig. De rouwende heeft nood aan je aanwezigheid.
  • Laat de rouwende zijn gevoelens uiten maar dwing hem hier niet bij.
  • Maak plannen om samen iets te ondernemen en nodig de rouwende regelmatig uit, maar overdrijf hier niet in zodat je niet het gevoel geeft dat je de dode wil vervangen.
  • Ga er niet van uit dat jij weet wat de rouwende nodig heeft want iedereen rouwt namelijk anders.
  • Sommige mensen hebben veel tijd nodig om hun verlies te verwerken. Wees dus geduldig.

In het verhaal helpt zijn omgeving Thomas soms fout. In het eerste fragment maken de oom en tante de fout om een toneelstukje op te voeren en te doen alsof er niets aan de hand is. Ze draaien de hele tijd rond de pot. Ze zouden beter een gesprek aangaan met Thomas en hem tijdens het gesprek laten weten dat ze er zijn voor hem.
In het tweede fragment maakt de juffrouw de fout om te doen alsof zij weet wat Thomas nodig heeft. Zij stuurt hem naar de bibliotheek, ook al vindt Thomas dit niet nodig.









Bronnen:

HORNSCHEMEIER, P., Moeder, kom thuis, uitgeverij Atlas, Amsterdam, 2009.

Manu Keirse over omgaan met mensen in rouw, internet, (31 december 2011), (http://www.youtube.com/watch?v=W6PgxSq8AFE&feature=related).

10 vragen aan dé specialist in rouw: Manu Keirse, internet, (31 december 2011), (http://www.zapmagazine.be/dossier/verdriet/Pages/manukeirse.aspx).

Rouwverwerking, neem je tijd, internet, (31 december 2011), (http://www.rozeuitvaart.be/rouwverwerking.html).

Steun bieden bij rouw en verdriet, internet, (31 december 2011), (http://www.rouwgedichten.net/articles/over-rouwen/steun-bieden-bij-rouw-en-verdriet/).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten