zondag 1 januari 2012

Week 8 - Depressie

Soms kan je je neerslachtig voelen en heb je geen energie. Als het dagenlang duurt en je er geen controle meer over hebt kan je leiden aan een depressie. De diagnose wordt gesteld wanneer je minstens 14 dagen last hebt van een sombere stemming en minstens 4 van deze symptomen:
  • op korte tijd vermageren zonder dieet of opmerkelijk zwaarder worden
  • niet kunnen slapen of veel meer slapen
  • rusteloos ofwel heel loom zijn
  • moe zijn en geen energie hebben
  • zich waardeloos of schuldig voelen
  • zich moeilijk kunnen concentreren en besluiteloos zijn
  • regelmatig aan de dood of aan zelfmoord denken
Een depressie is moeilijk te herkennen bij iemand. Meestal merkt de omgeving het op dat iemand depressief is doordat de persoon zich anders gedraagt. In het stripverhaal uit de depressie van Thomas zijn vader zich zo:



Depressie komt vaak voor. Ongeveer 10% van de Belgen krijgen ooit een depressie. Het risico voor vrouwen in 2x zo hoog als het risico op depressie bij mannen. Depressie is wereldwijd de vierde grootste oorzaak van ziekte en dood. In België zijn er jaarlijks 2100 zelfdodingen. Men schat dat voor meer dan de helft een depressie de oorzaak is. Depressies komen in sommige families vaak voor. Wetenschappelijk onderzoek bewees dat er een genetische aanleg is voor depressie.


Oorzaken

Een depressie kan veel verschillende oorzaken hebben. Ze kan een lichamelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld een ongeluk waardoor iemand gehandicapt wordt. Mogelijk is de oorzaak van sociale aard, bijvoorbeeld door hevig gepest te worden. Bovendien kan je ook depressief worden door geestelijke problemen, zoals een heel negatief zelfbeeld. Voor veel depressieven is de oorzaak een samenloop van omstandigheden. Depressies komen vaak voor bij mensen die voordien gezond waren en plots een overlijden of ernstige ziekte zoals bijvoorbeeld kanker moeten verwerken. In het boek pleegt de vader van Thomas zelfmoord omdat hij het verlies van zijn vrouw niet kan verwerken. Dit is dus een voorbeeld van iemand die plots een overlijden moet verwerken en waarbij het niet lukt. Depressie kunnen bijvoorbeeld ook voorkomen na een ontslag, relatieproblemen met eventueel scheiding als gevolg, mishandeling, enzovoort.




Behandeling

Uit een depressie geraak je zelf niet uit. Je hebt professionele hulp nodig want een onbehandelde depressie leidt vaak tot zelfdoding. De beste behandeling is een combinatie van pillen en psychotherapie. Patiënten krijgen antidepressiva voorgeschreven. De werking komt traag op gang waardoor een depressieve zich pas beter voelt na 2, 3 weken. Het is heel belangrijk om niet meteen te stoppen wanneer je je beter voelt. De behandeling moet dan nog minstens 6 maanden verder gezet worden om ervoor te zorgen dat de patiënt niet hervalt. Als iemand zich beter voelt wordt de behandeling als preventie verder gezet. Bij psychotherapie krijgt de patiënt hulp bij het verwerken van het verdriet. Men probeert de depressieve opnieuw van het leven te laten genieten door het pessimisme, de onrealistische verwachtingen en de te felle zelfkritiek weg te praten. De patiënt leert tijdens de gesprekken om belangrijke en onbelangrijke problemen te onderscheiden en positieve doelen te stellen in het leven. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan omgaan met stress, het gedrag afstemmen op de omstandigheden en je thuis voelen in relaties. Het is dus heel belangrijk om de antidepressiva te combineren met psychotherapie om de patiënt te leren omgaan met tegenslagen zodat de kans op hervallen verkleint.









Bronnen:

HORNSCHEMEIER, P., Moeder, kom thuis, uitgeverij Atlas, Amsterdam, 2009.

Wat is een depressie?, internet, (1 januari 2012), (http://www.invaliditeit.be/Depressie.html).

10 vragen ivm depressie, internet, (1 januari 2012), (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=394).

Behandeling depressie, internet, (1 januari 2012), (http://www.gezondweb.be/GezondWeb/Rubrieken/psychologie/depressievolwassenen/Behandeling-depressie.htm).

Wat is een depressie?, internet, (1 januari 2012, (http://www.com-ment.be/nl/what_is_a_depression.aspx).

Hoe vaak komt een depressie voor?, internet, (1 januari 2012), (http://www.com-ment.be/nl/depression_occurence.aspx).

Wat zijn de oorzaken van een depressie?, internet, (1 januari 2012), (http://www.com-ment.be/nl/depression_causes.aspx).

Wat zijn de gevolgen van een depressie?, internet, (1 januari 2012), (http://www.com-ment.be/nl/depression_consequences.aspx).

Wegwijs in de depressie, internet, (1 januari 2012), (http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdep014&s=2).

Geneesmiddelen, internet, (1 januari 2012), (http://www.com-ment.be/nl/antidepressiva.aspx).

De behandeling van een depressie: doe er wat aan, internet, (1 januari 2012), (http://www.com-ment.be/nl/treatment_of_a_depression.aspx).

Psychotherapie, internet, (1 januari 2012), (http://www.com-ment.be/nl/psychotherapy_for_depression.aspx).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten