donderdag 29 september 2011

Week 2 - Ontstaan van de DDR

In deze post ga ik kort vertellen hoe de DDR ontstaan is. Uiteraard kan ik hier geen linken leggen naar mijn culturele actie, de film “Goodbye Lenin”, aangezien de film gaat over het leven tijdens de DDR en na de val van de Berlijnse Muur.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland onderverdeeld in 4 bezettingszones: een Amerikaanse zone, een Franse zone, een Britse zone en een zone van de Sovjet-Unie. Berlijn was de hoofdstad van Duitsland en dat zou normaal volledig in het Sovjetgedeelte gelegen hebben. De Westerse landen waren hier niet mee akkoord en dus werd Berlijn ook verdeeld in 4 sectoren. Duitsland werd bezet om te voorkomen dat de nazi’s terug aan kracht zouden winnen om opnieuw aan te vallen. De bezetting had 4 grote doelstellingen voor ogen. Ten eerste wilde men het Duitse bestuur en onderwijs zuiveren van nazi’s zodat zij zeker niet opnieuw de macht zouden grijpen. Nazi’s werden berecht. Ten tweede schafte men het Duitse leger af en ontwapende men het volk. Ten derde wilde men een stabiele democratie installeren na de dictatuur van Hitler. Ten vierde wilde men nazi-Duitsland dat centraal bestuurd werd federaliseren waardoor de macht verdeeld zou worden tussen een federale regering en deelstaten. Al snel ontstonden er strubbelingen tussen de Westerse landen het de Sovjet-Unie. Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk enerzijds en de Sovjet-Unie anderzijds hadden andere ideeën over hoe de Duitse grondwet er moest gaan uitzien. De Westerse landen waren kapitalistisch en wilde deze ideologie uitbreiden. Het kapitalisme wil zoveel mogelijk geld verdienen en winst maken. Zij stimuleren een sterke economie op basis van vraag en aanbod. De Sovjet-Unie was voorstander van het communisme en wilde ook zijn invloed verder uitbreiden. Het communisme daarentegen vond dat iedereen gelijk moest zijn en dat de economie in handen van de staat moest zijn in plaats van in privé-handen. De Sovjet-Unie stimuleerde het communisme in zijn bezettingszone zeer sterk. Zij steunden de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED) hard. In mei 1948 neemt de Sovjet-Unie de Oost-Duitse industrie in handen. De industrie gaat nu werken volgens een Halfjaarplan uitgedokterd door de Sovjets. Wanneer de Westerse landen de D-mark als munt invoerden, reageerde de Sovjet-Unie door 2 dagen later de Ostmark in te voeren. Oost- en West-Duitsland werden economisch dus al gescheiden landen. De invloed van de Sovjets werd zo sterk dat op 7 oktober 1949 de Deutsches Demokratische Republik (DDR) werd uitgeroepen met Berlijn als hoofdstad.


Wie was Lenin?

Het zal je al wel zijn opgevallen dat mijn film “Goodbye Lenin” heet. Het communisme gaat verder op de leer van Karl Marx die vond dat de mensen meer in commune moesten gaan samenleven. Hij bedoelde hiermee dat alle spullen van iedereen moesten zijn en dat iedereen gelijk moest zijn. Vladimir Lenin was het hier mee eens en hij heeft dit soort beleid ingevoerd toen hij president werd van de Sovjet-Unie.






Bronnen:

BERLIJNSE MUUR INFORMATIE, Ontstaan van de tweedeling, internet, (27 september 2011), (http://www.berlijnsemuur.info/tweedelingberlijn.htm).

STUDDYBUDDY, DDR in 1949, internet, 2010, (http://www.studybuddy.nl/wereld/europa/DDR#1949).

WIKIPEDIA, Geallieerde bezittingzones in Duitsland, internet, 6 juli 2011, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Geallieerde_bezettingszones_in_Duitsland).

DE GESCHIEDENIS VAN DUITSLAND, De deling van Duitsland, internet, 2006, (http://www.duits.de/lexikon/chronik/chronik_1945_1961_3.php).

WIKIPEDIA, Kapitalisme, internet, 13 september 2011, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapitalisme).

SCHOOLTV, Het communisme, internet, 2010, (http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157332/geschiedenis/item/2838955/het-communisme/).

INFONU.NL, Koude Oorlog: een samenvatting op jaartallen, internet, 2009-2011, (http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/34512-koude-oorlog-een-samenvatting-op-jaartallen.html).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten